× Home Online Training Info Wat is Hapkido Onze club Nieuws Onze leden Links Foto's Foto's zwartebandenstage Sponsors Contact

Info

Algemene info

Kwanjangnim Ugur Kabak
Mail hkd-belgium@hotmail.com
GSM 0495 99 81 63
Locatie Sporthal Berkenbos


Meer contact info

Wanneer

Hapkido Zondag 12u30 tot 14u00
Hapkido Woensdag 19u00 tot 20u30
Hanguldo Zondag 14u00 tot 15u00

Wat is hapkido

Geschiedenis

De korte geschiedenis van hapkido is lang niet zo overzichtelijk als men zou verwachten van een vechtkunst die ongeveer 60 jaar oud is. Het feit dat hapkido opgebouwd is uit technieken van verschillende stijlen is daar mede debet aan. Ook werden in het begin de Japanse wortels van hapkido vaak verzwegen en werd verteld dat hapkido-technieken terug gingen op veel oudere traditionele Koreaanse stijlen. Hoewel technieken uit deze stijlen zeker hun weg naar het hapkido-curriculum gevonden hebben wordt de basis van hapkido voor het merendeel gevormd door technieken uit hetDaito RyuAiki Jujutsu van Sokaku Takeda. Waarbij opgemerkt kan worden dat eeuwen eerder vechtkunst naar Japan werd geëxporteerd vanuit het koninkrijk Paekche. Maar op hun beurt waren de technieken uit Paekche waarschijnlijk heel erg beïnvloed door Chinese stijlen. Iets wat opgemaakt kan worden uit afbeeldingen en beelden uit die tijd. Hoe dan ook, we weten niet meer wat voor soort technieken het waren en het is dus veilig om te zeggen dat de technieken uit Japan die een grote invloed hadden op het hapkido sinds die tijd een enorme ontwikkeling hebben doorgemaakt.

Betekenis

De betekenis van het woord hapkido, laat zich het beste op de volgende manier uitleggen.

HAP (합/合)
staat voor 'harmonie van lichaam en geest',

KI (기/氣)
staat voor 'Innerlijke kracht' en

Do (도/道)
staat voor 'de wil/weg om iets te bereiken'

Gebruikte technieken

Hapkido kent een breed arsenaal aan technieken en wordt dan ook wel een complete vechtkunst genoemd. De technieken die de hapkido-beoefenaar leert zijn onder te verdelen in de volgende categorieën.

 • Valbreken (nakbub)
 • Trap- en stoottechnieken
 • Losmaak(bevrijdings)-technieken
 • Gewrichtsklemmen
 • Drukpunten
 • Wapens

Het oefenen met wapens is in veel scholen voorbehouden aan de gevorderde leerling. In sommige scholen wordt meer aandacht besteed aan het gewapende gevecht dan in andere. Wapens die een hapkido-beoefenaar tijdens zijn carrière tegen kan komen zijn:

 • dan bong (단봉), een korte stok van ongeveer 30 cm
 • joong bong (중봉), een middellange stok van ongeveer 120 cm
 • jang bong (장봉), een lange stok van ongeveer 200 cm
 • Kom (검), een zwaard of Mook kom (목검), houten zwaard
 • Ti (띠), de band of een touw
 • Kal (칼), het mes
 • Ji Pangi, (지팡이), de wandelstok

Waarom hapkido leren

Verdediging

Hap Ki Do is een sport die grotendeels gericht is op zelfverdediging. Het is een zeer effectieve manier om uzelf en uw familie ongewapend te verdedigen. De kennis en reflexen geput uit eeuwenoude technieken kan uw leven redden.

Gezondheid

Door de afwisselende en complete trainingen worden alle spiergroepen geoefend. Hierdoor ontwikkelen zij zich in de juiste verhoudingen. Hap Ki Do geeft kracht, lenigheid, scherpt de geest en coördinatievermogen.

Voor uw persoonlijkheid

Hap Ki Do is meer dan zelfverdediging alleen. Het is een levenswijze die u toelaat uw persoonlijkheid fysisch en mentaal te ontwikkelen. Het is de ideale remedie tegen zowel gebrek aan assertiviteit als een teveel aan slecht gekanaliseerde energie. Hap Ki Do is voor iedereen vanaf 8 jaar. Het is de sport bij uitstek voor alle leef-tijden; voor dames, heren, kinderen, … . Er worden ook DAN examens afgenomen door de hoofdtrainer, UGUR KABAK.